Pitkäaikainen unelma toteutui eläkepäivillä
Ostimme tontin Orivedeltä, Mikon lapsuuden leikkipaikoilta. Oriveden kaupunki kaavoitti alueen ja rakensi tiet sekä kunnallistekniikan. Pian pääsimme jo rakentamaan.
Talon suunnittelu aloitettiin heti tontin oston jälkeen. Oma poikamme Teemu on arkkitehti ja hän lupasi suunnitella talon. Annoimme muutamia toivomuksia Teemulle vinkiksi, esimerkiksi pinta-alan (n. 130 m2), keskusmuurin ja kaikki toiminnot yhteen tasoon sekä viherhuone. Näillä toivomuksilla hän teki muutaman ehdotuksen. Yksi erikoisuus talon ulkonäössä on ikkunat: niitä on paljon ja eri kokoisia. Ovat kuin tauluja!
Seuraavaksi pyysimme tarjouksia talotehtailta. Kävimme myös asuntomessuilla tutustumassa eri vaihtoehtoihin. Lopulta päädyimme Jarno Kaipaisen laatimaan Kastellin tarjoukseen. Tarjous sisälsi säältäsuojan eli tuulensuojalevyt, ikkunat, vesikaton ja runkoon eristysvillan.
“Kävimme myös asuntomessuilla tutustumassa eri vaihtoehtoihin. Lopulta päädyimme Kastellin tarjoukseen.
Rakennuspaikka oli rinteessä ja lopulta päädyimme siihen, että rakennukseen tuli kellarikerros, verstas ja säilytystilaa. Näin piharakennus jäi pienemmäksi ja siihen sijoitettiin autokatos, puuvaja ja varasto puutarhatyökaluille. Lupaprosessi Oriveden kunnassa sujui hyvin, kun Kastellin piirustukset olivat tarkat. Perustusten ja kellarikerroksen rakennetekniset kuvat piirsi Jyrki Otman.
Sitten se itse homma alkoi. Maanrakennus Jari Niemelä tuli ja laittoi kauhan maahan ja montu muodostui oikean kokoiseksi. No kyllä jouduttiin louhimaan kalliotakin, että saatiin täyskorkea alakerta aikaiseksi. Salaojaputket ja kaikki muut putket saatiin maahan ja alkoi anturan valu.
“Kaikki liikkeet olivat harkittuja ja tulosta tuli.
Lämpöharkkojen muuraus olikin aika kova juttu. Meillä oli kirvesmiehenä monitoimimies Risto Telkkä, jonka kanssa muurasimme noin 1500 harkkoa. Taisi siinä muutama hikipisarakin valua ja painokin putosi muutaman kilon. Oli siinä joskus joitain apupoikiakin, Teemu ja Jussi 7v – ahkeria apulaisia! Ontelolaattojen asennuksessa oli jännittävä hetki mittojen kanssa, kun mietittiin, oliko väliseinä oikeassa paikassa ja olihan se!
Runko nousi ripeästi
Heinäkuun puolivälissä tuli Kastellin miesten vuoro. Kastellin rakennusniput oli tuotu tontinreunaan, josta runkopalikat nostettiin ontelolaattojen päälle. Kaikki runkopuut oli höylättyä määrämittaista puuta ja kaikissa oli oma koodinumero. Näin Kastellin Linna omien piirustustensa ja numeroiden mukaan nosti rungon pystyyn. Ripeää toimintaa. Kaikki liikkeet olivat harkittuja ja tulosta tuli. Riston kanssa rakensimme Linnan porukalle telineitä, kun sokkeli oli eteläpäädystä aika korkea.
Valvovana rakennusmestarina toimi Timo Kivekäs, jota Jarno Kaipainen oli suositellut. Asiantuntijan taidolla hän kävi tarkastamassa kaikki tärkeät vaiheet ja varmasti useamminkin. Aluskate tuli katolle kuivan sään aikaan.
Harjannostajaisia juhlittiin kunnolla
Tuli harjannostajaisten aika! Luvattiin pitää juhlat. Hanna keitti hernekeiton ja juomiakin oli hankittu. Ohjelmaa oli musiikin muodossa. Hannan siskon mies Kari Ronimus lauloi pari laulua omien sanoitusten kanssa. Paikalla oli parikymmentä rakentajaa tai muuten hengessä mukana ollutta. Hieno hetki!
“Tosi pätevä ammattilainen, antoi paljon hyviä neuvoja ja kikkoja rakentamisessa.
Sitten valettiin lattiat ala- ja yläkertaan. Ennen valua tuli raudoitus ja vesikiertoisen lattialämmityksen putket. Muurarillakin oli töitä: piti muurata piippu, jossa on neljä hormia. Olohuoneen varaava uuni, neljä-viisi tonnia tiiliskiviä. Lisäksi tuli pieni puuhella keittiöön ja saunaan puilla lämmitetävä kiuas. Märkätilan seinät piti muurata kiviaineesta. Muurari oli Topi Kivekäs, valvojamestarin veli. Tosi pätevä ammattilainen, antoi paljon hyviä neuvoja ja kikkoja rakentamisessa. Kerrankin, kun manasin jotain virhettä joka piti korjata tai tehdä uudestaan, niin Topi tokaisi, että virheistä omakotitalot tehdään!
Yhdeksän kuukauden päästä saimme talon tarkastettua ja muutimme uuteen taloon asumaan. Ainoat viivästymiset tuli ovien toimituksissa, vaikka tilaukset tehtiin jo alkusyksystä.
Tiivistin talonrakentamisen näin: Projekti oli hieno ja prosessi mukava! Näin tuli Mikon unelma toteutettua eläkepäivinä.
Teksti ja kuvat: Hanna ja Mikko Seppälä