Omakotitalon rakentaminen parisuhteen ehdoilla: Muuttovalmis Kastelli-koti valmistui hyvässä hengessä läheisten tuella
Oulussa asuvat Rosenqvist-Salot miettivät oman tontin hankintaa pitkään, mutta sen jälkeen omakotitalon rakentaminen eteni vauhdilla. Perheen valinta oli Muuttovalmis Kastelli-talo , joka rakennettiin uudelle asuinalueelle aivan tuttavaperheen naapuriin.
Aikuisten vaativat työt, kaksi alle kouluikäistä poikaa ja koiranpentu Salli olivat rakentamisen aikana varsin haastava yhdistelmä, mutta uusi koti valmistui aikataulussa.
”Omakotitalon rakentaminen kesti noin vuoden, ja pääsimme muuttamaan uuteen kotiin jouluksi”, kertoo Miia Rosenqvist-Salo tyytyväisenä. ” Muuttovalmis-toimitus oli meille ainoa vaihtoehto, koska kummallakaan ei ollut rakentamiseen aikaa eikä tarvittavia taitoja.”
Omakotitalon rakentaminen vaati kykyä kuunnella
Jaakko Salo käy osan viikosta töissä Espoossa, ja Miian työ eläinlääkärinä sisältää paljon päivystyksiä myös iltaisin, öisin ja viikonloppuisin.
”Etukäteen luulin, että tekisimme kaikki päätökset yhdessä, mutta pienten lasten kanssa se ei onnistunut. Tehtäviä oli pakko jakaa”, Miia kertoo. ”Koska minun työni ei jousta enkä välillä pääse päiväkausiin vastaanottamaan tavaraa tai puhelimeen, Jaakko joutui kantamaan enemmän vastuuta käytännön asioista, etsimään tietoa ja tekemään päätöksiä myös yksin.”
Rakentamisstressi koettelikin enemmän parisuhteen toista osapuolta.
”Minulla on optimistinen luonne enkä stressaannu oikein mistään, ja uskoin, että rakentaminenkin sujuu ihan tuosta vain”, Miia tunnustaa. ”Mieheni oli skeptisempi ja stressasi rakentamista enemmän. Onkin tärkeää muistaa kuunnella toista, vaikka murheet olisivat erilaisia, ja tarjota apua.”
“Lapsiperheessä Muuttovalmis-talotoimitukseen liittyviä tehtäviä kannattaa jakaa.
Rakentamisen rinnalle tarvitaan omaa aikaa
Rosenqvist-Salot näkevät parisuhteensa vahvuutena taidon ottaa yhteistä aikaa arjen keskellä.
”Rakentamisen aikana oli tärkeää tehdä selkeät rajat sille, milloin suunnittelemme rakentamista, ja puhua välillä ihan muista jutuista”, Miia pohtii. ”Läheisistä väleistä oli hyötyä, koska kumpikaan ei pystynyt mököttämään kovin kauaa ja toiselle uskalsi välillä räjähtääkin, mikä puhdisti ilmaa. Monessa tilanteessa meitä helpotti, että molemmilla on ihan yhtä älytön huumorintaju!”
Sosiaalinen verkosto mahdollisti kahdenkeskisen ajan
Korvaamaton apu Muuttovalmiin omakotitalon rakentamisen aikana olivat sukulaiset.
”Meillä on aivan mahtavat isovanhemmat!” Miia kiittelee. ”He auttoivat valtavasti tulemalla esimerkiksi kantamaan roskia, hoitamaan lapsia tai viemään heitä harrastuksiin. Lisäksi he pitivät huolen, että pääsimme välillä kahdestaan happihyppelylle ja pitämään hauskaa. Teimme esimerkiksi yhden viikonloppureissun ulkomaille, ja koko aikana ei puhuttu sanallakaan rakentamisesta.”
“Rakentamisen aikana arkea voi helpottaa esimerkiksi palkkaamalla siivoojan.
Miiasta on tärkeää myös huolehtia, että molemmille jää aikaa tehdä muitakin asioita.
”Me olemme urheilullinen perhe, ja huomasimme pian, miten tärkeää on varmistaa, että kaikki pääsevät välillä tekemään itselleen rakkaita asioita, vaikka siihen olisi aikaisempaa vähemmän aikaa. Kannattaa myös unohtaa täydellisyyteen pyrkiminen. Arkea voi helpottaa vaikkapa palkkaamalla siivoojan tai ostamalla valmisruokia.”
Rosenqvist-Salojen vinkit omakotitalon rakentajille
• Viekää lapset hoitoon silloin, kun haluatte tehdä yhdessä tärkeitä päätöksiä.
• Jakakaa vastuuta, mutta osallistukaa myös siihen, minkä toinen on ottanut huolehtiakseen.
• Päästäkää arjessa itsenne rakentamisen aikana vähemmällä.
• Etsikää aikaa yhdessäololle ja omille harrastuksille vaikka pieniä hetkiä kerrallaan.
• Hyödyntäkää sosiaalisia verkostoja ja ottakaa kiitollisena apua vastaan!